Policija

— 949 —

Ово с тога што 5.223. к,з. квалификује опасне крађе не само по начину извршења већ и по времену кад су извршене без обзира на начин извршења, — („ноћу у такве зграде уђе“) Пош 15 223. кав. закбна.

У 5 223. к. з. постављен је у првом ставу општи одељак а се као „опасна крађа без призрења на величину украдженог предмета, казни робијом до десет година“ у четири разна случаја који су наведени под тач. 1, 2, 3, и 4., који престављају четири самостална кривична дела.

Отуда је непотребно и погрешно, за појам дела из тач. 2. захтевати да та крађа буде извршена и на вачин из тач, 1. већ је довољно да је крађа извршена ноћу из ограда, здања, кућа, дућана и овима принадлежећих простора, у којима људи живе, )

Улазак у те затворене просторе, ускакање у њих или њихово отварање не мора бити извршено на опасан начин предвиђен у 5 224. каз. зак већ може бити и без тога, ако је то само ноћу извршено, јер тај опасан начин предвиђа тач. 1., а од ње се тач. 2. управо у томе и разликује, јер ако и то постоји онда постоји комбинација тачке |. и 2.

То се види из тога, што се прикривање у току дана, у такве просторије и затварање такође не врши на опасан начин, већ прост, само у циљу, да се крађа лакше ноћу изврши.

Од овога случаја изузимају се крађе извршене по „наступившој нођној тишини,“ које су кажњиве по тач. 5. 5.222 каз, зак, као специјална врста крађа, које заузимају место између простих и свих опасних крађа с обзиром на тежу казиу којом су загрожене.

Ова је одлука обавевна за Општу Седниу и сва Одељења Касационога Суда.

Бр. 10799. — Из Опште Седнице Касациомога Суда у Београду, 9, новембра 1925, г.

Расписи Мин. Ун. Дела

О КОЛСКОМ САОБРАЋАЈУ (Од 17—12—1925. год, у Бр. 50090.)

Миннстарство Грађевина актом Бр. 30947. од 10 децембра т. г. доставља овом Министарству следеће;