Policija

БЕО

Нема на жалост, народа, у коме се не би опажао овај погубни уплив неваљалог филма на младеж. Знаменити пораст криминалитета младежи у новије доба има се, ако и не једино, а оно свакако у велике приписати повнатом лошем утицају неваљалог филма на младеж Особита му је жртва младеж запуштена, које су несретне прилике натерале на улицу к младеж, која је морала оставити родитељску кућу, да научи занат или да полази средње школе.

Тому злу неће се доскочити нити ако се посве проведе конвенција у Женеви од год. 1923. за репресију промета и продаје обсцених публикација, што но ју је склопило 35 држава. Ова конвенција обвезује државе уговорнице, да предузму нужне мере противу обсцених кинематографских филмови. Али нису само обсцени кинематографски филмови отров за младеж; за њу су отров исто тако, ако не још и више, и филмови, који приказују злочине и полицијски филмови, јер је у најкритичнијој борби наводе, а ако је дегенерисана, управо неминовне терају на зло.

Томе злу се може доскочити, и младеж, дакле будућност народа, сачувати од погубног уплива неваљалог филма само на тај начин, да се младежи до навршене 18, године бевуветне забрани полазак кинематографских представа, одређених за одрасле. То се младежи не сме дозволити ни у пратњи родитеља нити старатеља, јер често ни родитељи ни старатељи нити не сањају, каквој погибији извргавају децу, односно штићенике своје, када их собом воде на кинематографске представе.

Али будући да је филм снажно средство одгоја и наобразбе, не сме се младеж искључити од њега; само се имаде за младеж приређивати посебне представе узгојног и образовног карактера. «

Ове: филмове за младеж могу ваљано цензурирати само они образовани мушкарци и жене, који живот свој посветише одгоју и заштити младежи, те су на том пољу показали 8амјерних резултата. Овим истим лицима ваљало би уз полицију поверити и надзор над тим, да младеж испод навршене 18. године у ниједном случају не полази кинематографске представе за одрасле.

Власнике кинематографа, који се огреше о ову забрану, те дозволе ономе, за кога се јасно види, да му нема 18 година,