Policija

=

Правник полицијске и судске струке; који не располаже довољним знањем из Судске Медицине, не може бити вешт и поуздан иследник — већ из ових разлога:

1. Такав полицајац или правник судске струке неће имати оне иницијативе, која је за полицијске увиђаје и судска ислеђења преко потребна — нарочито у случајевима, кад је приморан, да врши те послове без лекара. То му је потребно и у приликама, кад дође до полицијске или судске: обдукције, или кад је потребан накнадни испит лекара и т. д.

2. Често ће пропустити одсудан моменат, кад би могао констатовати и објективно фиксирати оно, што се касније не би дало утврдити н. пр. при сумњи на тровање: да покупи све остатке јела, пића, лекова, испљувака, бљувањака и т. д. — да одмах на лицу места фиксира трагове, који би се могли ласно изгубити, н. пр. трагове ногу у снегу за време југовине; трагове у блату за време кише; трагове у пепелу или песку за време ветра и т. д.; да антропометријски испита и опише сумњиву особу и т.д.

3. Превидеће оно, што би за ислеђење могло бити веома важно — нН. пр. мање трагове слузи или мушког семена; ситне длаке и мрљице на телу, оделу или оружју; врсту · чвора при сумњи на вешање туђом руком (лађарски“, „женски“, „мртви“, „ткачки чвор“) и т. д, а напротив: обратиће нарочиту пажњу на безначајне ситнице — Н, пр. опширно ће описати, како је породица лешину обукла и у ком је положају на мртвачки одар положена;') у каквом је оделу нађена "ексхумирана лешина особе, за коју постоји сумња, да је трована и т. д.

4. Потрће, уништиће (непажњом, нехотице или баш из незнања) трагове, који би са судско-медицинског гледишта били од великог значаја, — н. пр. хватаће непажљиво руком ружје, оруђе или друге предмете на лицу места; газиће (заједно са својим особљем и са домаћима) по траговима крви; допустиће, да се повреде очисте и исперу; да се умрљан или окрвављен леш окупаит.Д.

5. Тражиће од лекара одговор и на питања, на која он

5 У једном таком увиђају полицијске власти вели се, да је „покој ница на столу лежала с главом према истоку, а с ногама према западу.“...