Policija

јр

уређеним магистратом, велике и мале општине, у Хрватској пак две врсте градских општина и сеоске општине,

Као што је познато, израђује се сада у Министарству Унутрашњих Дела нов општински закон, који има да одстрани ово шаренило и разноликост законских прописа изједначујући устав и управу општина у целој држави, _ па

Стога мислим да вије бев актуелности задаћа, коју сам себи поставио за данашње приступно предавање, задаћа наиме да из мноштва норми изаберем начела, која су у њима добила свој изражај, да испоредим ова начела међу собом, да нагласим оно, што нам је заједничко, да покажем оно, што нас раздваја, а на свему да покушам основати оно, што нам је потребно за будућност. Питање, како се има будућа општина уредити, врло је важно за целу државу, јер је општина њезин најелементарнији орган, њезина ћелија, те је од њезиног успевања или неуспевања у великој мери зависан и развитак државе.

При крају примећујем још, да се због кратко одмереног времена морам ограничити на најважније одредбе; подробности и изнимке данас не могу да наводим.

Од закона додуше не очекујемо, да нам даде дефиниције, које би и са знанственог становишта задовољавале; важније је питање. како третирају елементе, који су за општину битни, наиме: општинску територију, становништво које живи на тој територији, његову организацију у сврху поспешавања укупних интереса, који проистичу из искуства, делокруг ове организације, те њезин одношај до виших самоуправних организација и до државе.

А. Опсер општина.

Закони, који сада вреде, нису установили НОВИХ општина, него су само одредили нов устав и нове норме за управу већ постојећих општина. Стога се ови закони не баве директно са територијалним опсегом и са величином општина с обзиром на број становника. Једино хрватски за_кон о уређењу сеоских општина из год. 1870. и српски општински закон чине изнимку. Хрватски закон одредио је ново оснивање и арондирање општина те прописао у ту сврху одређеним комисијама да морају код свог рада уважити