Policija

ИВ

сразмерно према броју становништва из већег или мањег броја одборника, које у Србији бира општински збор, а другде их бирају овлашћени бирачи из своје средине за одређено време и то слободно, Т. ј. независно од државе.

Делокруг општинског одбора обухвата скоро искључиво само самоуправне послове које решава одбор у седницама сазваним по законитим прописима, под председништвом председника општине апсолутном већином гласова свих одборника, присутних у законитом броју. Одбор или одбор и општински збор, где тај егсистира, представљају општинску вољу.

3. Општинско старешинство, које се зове и општинско поглаварство или општински суд, свуда је извршујући И управљајући орган, колико за самоуправне послове, толико и за послове од дожаве изручене општини. По српском закону бира чланове општинског суда, т |, председника општине и кметове (старешине) општински збор, другде пак бира жупана или општинског начелника, поджупана и старешине (саветнике кметове) одбор. У првом случају дакле бирачи бирају непосредно, у другом посредно. У Словеначкој, Далмацији и у Србији овај избор независан је од државног утицаја, али није у Хрватској, ни у Босни ни у пређашњим угарским покрајинама. У Хрватској у сеоским општинама одбор бира општинског начелника на предлог представника државне власти, у градовима пак, сем у Загребу. где је избор слободан, градско је заступство обавевано бирати поглавара из терне, коју предлаже кандидациони одбор, а у томе има представник државе већину. Слични прописи вреде у пријашњим угарским покрајинама. У овим покрајинама бира се на сличан начин и општинско чиновништво, док у негдашњим аустријским покрајинама општински одбори постављају општинске чиновнике по властитој вољи. И у Србији избор чиновништва стоји под државним утицајем, У Босни и Херцеговини потребно је, да слободно изабрани сеоски поглавар за наступање своје дужности добије одобрење котарског уреда.

Општинско старешинство (поглаварство, суд) је у разним покрајинама различито састављен. У негдашњим аустријским земљама састоји се из жупана и најмање двају старе-