Policija

а

општинског старешинства и све послове, који су у вези са набавом финансијских средстава за вршење општинских дужности У самосталном и пренешеном делокругу, дакле општински прорачун, годишњи завршни“ рачун и слично.

(Свршиће сеј.

ЗА ДЕЧЈУ ПОЛИЦИЈУ.

Није се само једна идеја утопила у немар нашега дручштва и наше интелигенције. Наше друштво као да се не осећа солидарна целина, у коме ако свака класа врши своју улогу, мора целини бити добро. Једна од друштвеннх класа, вођа народа, његова интелигенција, има најважнију улогу, да друштву ствара услове за бољи живот. А наша интелигенција, баш и онај део који је збринуо своје најпрече животне бриге, још лута, и тешко се дисциплинује за какав сталан, систематски рад. И што да, она да на махове, без системе и плодна рада, смишљеног за дуљи низ година.

Познато је колико имамо разних културних и хуманих друштава. Сва она раде на једноме пољу, а нигде их не видите заједно. Пуно правила; одбора, канцеларија, а на скупштинама често нема ни довољно чланова за управу. На оснивање једнога друштва и једне управе, која би давала директиву свима пододборима-секцијама, као да нико и не помишља, и сваки додир многобројних друштава просто је немогућ. На једним и истим задацима каткад раде разна друштва и не знајући за то, И не долазећи никада у контакт. Отуда чама и неуспех. Узалуд је жалба на немар нублике, кади они, који предводе, не могу да се сложе, и нађу основу за један заједнички солидаран рад. Као да се ради у каквој колонији, где свака страна сила шаље своје мисије, које суревњиво гледају на рад других. Повнати су неуспели покушаји наших интелектуалаца после рата да се организују. Њихови скупови, заступљени нашим интелектуалцима од најнижег степена до највишег, завршили су се и растурили чбедно, бедније него скупови сељака и других телесних рад-

9оЖ