Policija

28

на појединца и људске заједнице и т.д. Најпосле у својим главним струкама — у Унутрашњој Медицини, Хирургији, Акушерству, Венерологији, Педиатрији и т. Д. — па овдау својим огранцима и помоћницама — Хемији, Физици, Биологији и т. д — пружа Медицина својим ученицима веома велики број поузданих средстава и метода, којим их оспособљава, да могу проучавати, објашњавати и оцењивати поједина спорна питања из те области, која се у полицијској и судској пракси јављају. Зато је лекар најчешћи, најпоузданији саветник и помоћник полицајца и судије у огромној маси питања, која се односе на телесну и душевну природу човека и процену његових дела.

Колико је таких случајева, где се који спор пред властима може правилно решити само уз стручну помоћ лекара као вештака, не би се могло одсеком рећи. Толико се поуздано зна, да их је веома много — нарочито у полицијској и криминалној пракси. А ако рачунамо, да (према модерном схватању криминалиста) управо и нема кривица, него само криваца; па онда, да ће с напретком Медицине, њених помоћница, њених научних метода за истраживање, и њених савршенијих техничких средстава тај број непрестано расти — онда можемо поуздаио ишчекивати, да ће Судска Медицина у полицијској и судској струци играти још много значајнију улогу, него што је то до сада случај био.

Да је то доиста тако, показаће нам већ летимичан поглед на најобичнија питања и најчешће спорове из области полицијске и судске праксе, где се тражи интервенција ле- · кара као вештака.

Велики део грађанских и кривичних спорова даје већ сам полни живот човека — са својим физиолошким и патолошким последицама. Амо спадају питања о разлици пола; о полној зрелости и способности; о природној, неприродно! и насилној намири полних прохтева; о зачећу, трудноћи, нсшењу (гестацији) и порођају; о спонтаном пометању и несилном побацивању; о рочном и нерочном детету; о матернитету и патернитету и т. Д.

Криминална судска пракса бави се врло често наеилним повредама шела и здравља, а у даљој консеквенци и случајевима насилне смрти. У тој групи растравља Судска Меди-