Policija

— 415 —

државним службеницима и сва дела против службене дужности обухваћена. -

Овде су учињене извесне поправке и допуне скоро свуда али не задиру у суштину појмова. Као излишни услед спајања и прераде избачени су ранији 55 396 и 397 и извршено ново нумерисање, те је законски предлог закључен са 5 392.

Напомена. — Законском предлогу треба додати „прелазна наређења“, која се имају израдити у вези са осталим прелазним наређењима осталог унифицираног законодавства, за које ће се оставити заједничка уасано [е215 и утврдити дан од када ће се и како применити ново законодавство“)

Мо Д-р Душан М. Суботић.

ПРОЈЕКАТ ЗАКОНА О СУЗБИЈАЊУ НЕДОПУШТЕНЕ СПЕКУЛАЦИЈЕ СА ЖИВОТНИМ ПОТРЕБАМА.

Т. Приватноправно просуђивање економских односа гледало је на ове тек са гледишта непосредно учествујућих приватних лица, а не са гледишта целине. (Овакав начин просуђивања постао је после светског рата немогућим. Потребно је било, да се законодавства културних држава почну ориентисати према економским интересима целине свих грађана, а не само према интересима продуцента и консумента За то Видовдански Устав правилно каже, да се слобода уговарања у привредним односима признаје само, у колико се не противи друштвеним интересима; даље, да држава има, у интересу целине а на основу закона, право и дужност да интервенише у привредним односима грађана у духу правде и одклањања друштвених супротности; најпосле, да употреба својине не сме бити на штету целине, а садржина, обим и ограничења приватне својине треба да се одређују законом.

Година, која је дошла после Устава, 1922. донела нам је читаву гомилу законитих прописа у том правцу, који се баве и са сузбијањем скупоће. На дан 6. јануара 1922. био је обнаро-

#) (Овај елаборат служио је писцу као основица усменом експозеу, који

је као Владин Повереник дао у Законодавном Одбору Народне Скупштине на дан 27. априла 1926. год.