Policija

— 421 —

нарочитим комисијама за контролу. Ове комисије бораве код великих жупана. Њихов састав биће одређен, како смо већ казали, тек правилником. Комисије дужне су донети одлуку у року од десет дана, и то дефинитивно, а изјављена жалба не обуставља примену одређених одлука.

Министар за Социјалну Политику установиће „саветодавни привредни одбор“, који ће се састојати из седам чланова и давати потребна мишљења ради извршинвања пројектованог закона. Ближе одредбе о његовом делокругу опет прописаће“ „правилник“.

У погледу поступка, који треба да буде уведен за сва у том закону набројана кривична дела, унесени су у нови нацрт некоји управо неразумљиви додаци. Нови закон одређује да мора бити свака жалба против пресуде првог судије у року од три дана саопштена првостепеном судбеном столу — „према постојећим прописима“. То је бесмисао! Право би било да. остану општи прописи, јер није добро ако се начини за сваки мали закон нарочити изузетак од општег кривичног правног поступка. :Зато нека се оставе рокови ва жалбу и за извод жалбе, прописан н. пр. у Хрватској, Словенији и т. д, како су прописани! Даље каже нацрт, да треба сваку пресуду саопштавати осим у домаћем уредном листу, још и у Службеним Новинама То се нама чини само неоправданим повишењем казни! Нека. се остави судовима, да од случаја до случаја даду решење, како и где треба казну објавити. Напослетку имаће по нацрту за овај закон сваки човек право оптужити свако кривично дело истог закона код надлежног суда (а не само дати пријаву о том делу). Види се да је радио овај нацрт јуриста, који кривично правни поступак у Хрватској и Словенији и т,д. не познаје, а не. обазира се ни на већ израђени пројекат новог јединственог кривично-правног поступка! Данас важећи закон о сузбијању скупоће, који је био издан под министром др, Жер- | јавом, складан је, што се тиче прописа, који посезају у поступак“ код судова, са свима кривично-правним поступцима у држави. Овај нацрт хоће да постави основна начела о јавним и засебним оптужбама на главу, и још горе, хоће да отвори широм. врата — популарној обтужби. којом би продавци и занатлијебили изложени бев сваког правог узрока сплеткама својих. лукавих отворених и сакривених непријатеља, да их могу те