Policija

а

Пошто кривичног дела нема без његовог учиниоца који сневзоставно има да се сматра за кривца, и пошто се казне одмеравају и изричу према кривцу због његовог кривичног дела, то се сматрало за потребно да се у самом систему истакне ова ближа веза између кривичног дела и учиниоџа па је у заједначкој глави 1). под насловом „Кривично дело и учинилац“ расправљено пет разних питања: прво: опште деобе кривичних дела као криминалног неправа на злочине и пре«ступе; за тим два питања о ближим формама у којима се јавља кривично дело: свршено кривично дело и покушај и подстрекивање и помагање; и на послетку два питања, која се тичу погодба кривичне одговорности и кажњивости и положаја малолетника у погледу кривичних дела (55 14-32).

И ако истицање „учиниоца“ треба по мишљењу извесних редактора да представи извесну новину, у ствари она не значи правно ништа; она је више једна систематска излишност која -се не понавља уз наслов „Казне“ (гл. Ш) с којнма чини исто "тако блиску везу као и са учињеним кривичним делом, шта више још и ближу јер казне нема без учиниоца, а многа противправна радња не представља кривично дело услед оскудице предпоставака кажњивости те учинилац остане без казне.

„Учинилац“ је спона између кривичног дела и казне и "тако се то досад увек правилно посматрало, те његово помињање у заглављу не представља стварну потребу, нити се "тиме ишта добија, али су лруги и трећи пројекат стали на сто гледиште, да се то „ново“ схватање о потреби истицања учиниоца усвоји, што је и урађено, докле први пројекат од 1910. г. није то нарочито истицао. ·

У погледу система криминалних казни предлог је усвојио комбинацију казнених система партикуларног законодавства "у нашој држави, и усвојио ове казне; а) као главне: смртну, робију, заточење, строги затвор, затвор и новчану казну, и споредне казне, свега две: ПК грађансте части и губитак службе.

У погледу задржања смртне казне сва три предлога су

руководила разлозима „практичне криминалне политике, која је створила уверење код редактора, да је она потребна, и да се стога држава ње не може бар за неко извесно време „лишити,