Policija

— 452 —

То је било 1446 године, онда кад је деспотство старога Ђурђа Бранковића стајало између два тешка догађаја: Владислављеве погибије код Варне и Јанкове пропасти на Косову,

А. Г.

ДРЕСУРА И УПОТРЕБА ПОЛИЦИЈСКИХ ПАСА У НАШОЈ ЖАНДАРМЕРИЈИ.

Добро обучен полицијски пас не само да помаже своме вођи да пронађе, открије и следи траг злочинца док овога не“ пронађе, већ свога вођу као веран друг брани од напада злочинца и помаже му да злочинца савлада. Даље, један добро обучен полицијски пас врло добро може да користи 'жандарму код проналаска скривених, изгубљених и покрадених предмета, као и проналаска из затвора одбеглих кажњеника, а и да пронађе скривена, залутала и усмрћена лица, да припомогне спасавању утопљеника, да жандарма уповори на опа:ност коју човек не може никада у напред да осети као пас, који за ово има нарочите особине, као и ту добру страну а све што је сумљиво нањуши и открије.

_ Код наше жандармерије осећа се јако интересовање за расплод и дресуру полицијских паса. Похвално се може истаћи а су поједини жандарми већ у почетку показали јаку вољу и способност за усавршавање у обуци и вођењу полицијских паса. Жандарми су видели од колике је вредности по њих у истражној служби један добар обучени полицијски пас.

У циљу гајења и дресуре полицијских паса, жандармерија је за сада подигла две штенаре Једна од ових штенара налази се при жандармеријској подофицирској школи у Срем. Камевици а друга у Скопљу при штабу 7. жандармеријског пука. У овим штенарама за дресуру и расплод полицијских паса, врши се и обука жандарма у добром вођењу, дресури и поступку са полицијским псима у опште.

Дресура паса, који се држе искључиво за расплод, врши се само у толико, да пси не забораве разне радње, због евентуалне употребе у служби, када за расплод постану неспособни