Policija

— 476 —

весно врши њему поверену одговорну и по живот погибељну службу на част и углед наше миле отаџбине. а

Припомињемо, да нама полиц, намештеницима закон 0 чиновнинима и осталим држ. служ _ беницима грађанског реда није

донио никакво побољшање, јер "јер је наша струка сравњена у погледу берива и осталах принадлежности са осталим држ. службеницима, који врше служ бу у уреду само за време уредовних сати, која није скопчана са никаквом погибељу за живот и вдравље.

– Очекујћуи повољно и хитно решење остајмо и надаље верни и одани Краљу и отаџбини.“

На конгресу су били присутни делегати полицијски из Цеља, Марибора, Љубљане, Загреба, Сарајева, Сплита, Котора, Ду-. бровника и Шибеника. Члан савеза може бити сваки орган полицијске струке из краљевства биле да је у активи или у пензији.

Конфеуенција међународне полицијске криминалне комисије. Као што је читаоцима познато, одржана је крајем прошлога месеца ова конференција у Бечу, на којој су узели учешћа полицајци 12 разних држава. Конференција се занимала питањем о фалсификованим пут-

ним исправама по исцрпномео реферату у помоћника управника:

бечке полиције. По том је ра-

справљала питање о међународ-

ном: кодексу (шифриј з2 упо-

требу у сузбијању међународног“ криминалитета, као и о зајед-

ничком речнику стручних израза.

у криминалистици. _

На конференцији је констатовано да су заједнички централни бирои, и настојавања да се полиције појединих земаља што више међусобно приближе, највише до сада успели у прогону и хватању фалсификагора и растурача лажнога новца. У осталим правцима резултати су много скромнији, али се и они с године у годину побољшавају.

У погледу гоњења и хватања. међународних злочинаца помоћу · потерница, нису постигнути још: жељени резултати услед недовољних финансијских средстава за одржање међународног потерничког полицијског листа у Бечу, који је комисија прихватила за свој орган.

Најважнија одлука конференције је била у томе, да је за јесен ове године, на предлог белгијског делегата г. Кефера,

шефа криминалне полиције у |Брислу, одлучила да се сазове | полицијски конгрес, који ће и|мати да се, одржи у Берлину, за време полицијске изложбе.