Policija

— 401 —

ублажење казне по слободној оцени, и 6) онај ко је дужан да се излаже опасности, не може се позивати на стање нужде.

__ Болно питање криминалитета малолетника нашло је своје решење у наређењима 55 24-28. Слично позитивном законодавсту и наш предлог дели непунолетна лица на три групе: а) до 14 г., коју назива „деца“; 6) од 14—18 тав. млађи малолетници и в) од 18—21 тав. старији малолетници. ·

Први предлог био је узео место 18 г. — 17 година. Можда би требло понова размислити да ли ову годину не би требало ипак свести на 16, као што је у садањем српском законодавству, пошто те године показују довољно зрелости и способности за примену криминалне“ казне, од чијег се штетног утицаја не траба баш у тој мери бојати.

Као и садашње ааконодавство и предлог предвиђа да се деца за учињена кривична. дела не могу гонити ни казнити (824). Али се она не могу оставити без икакве бриге и старања о њима, пошто су учинила кривично дело. Предлог предвиђа и за њих, као и за млађе "малолетнике читаву серију заштитних мера, којима треба да се они васпитају и поправе, и на тај начин спречи њихов поновни криминалитет, од кога постоји опасност због евентуалне напуштености или моралне покварености таквих лица.

Млађи малолетници се изједначују са децом. гко нису могли да схвате природу и значај свога дела и да према томе схватању раде — то је до сада позната оскудица разбора („без разбора“), па се ни они не казне, већ се као и деца предају родитељима или старатељима или школској власти одн. лицима која се о њима старају, да их они казне одн. да над њима воде надзор и о њимаљ«се старају.

Напомена: У 5 25. од 2. треба додати „да га казне“ као што то стоји за децу у 5 24. од 2 и исту стилизацију спро-

"вести на оба места јер је исти случај.

„И деца и млађи малолетници (5 24. од 3. и 5 25. од 3.) ако су напуштена или морално покварена имају да.се предаду каквом заводу за васпитање или подесној породици (где би се васпитали), где ће остати први најдуже до навршене 18

а други до навршене 21 године, при чему најмањи рок задржавања за децу није одређен, док је за млађе малолетнике одређено време најмање од годину дана.