Policija

5400 —

Напомена: Наређење 5 20 чини целину са 5 15.

Питање кривичне одговорности предлог је расправио у смислу модерних захтева науке казненог права и медицине. Поред појма неурачунљивости уводи се у право и појам смањене урачунљивости. О томе говори 5 21. предлога где се вели:

а) да неће биши одговоран онај ко у време. извршења дела није могао да схвати природу и значај свога дела или да према томе схватању ради услед болесног душевног растројства или помућења свести или умне неразвијености или слабоумности (појам неурачунљивости), и

6) да суд може ублажити кривцу казну по слободној оцени, акд је једно од ових под а) поменутих стања било такво, да су услед тога код учиниоца у време извршења дела схватање природе и значаја дела или могућност рада по том схватању били смањени (појам тзв. смањене урачунљивости).

Напомена: реч „болесног“ пред „душевног растројства“ треба изоставити, јер нема „здравог“ душевног растројства.

Појмови нужне одбране и стања нужде (55 2223) регулисани су боље и саобразно захтевима науке.

У погледу нужне. одбране утврђено је јасно и несумњиво да се таква радња не сматра противправном тј. да нема кривичног дела. При том је дат чист појам нужне одбране тј. да се она састоји у томе што је неопходна за одбијање истовременог противправног напада од себе или кога другог, те у том погледу не може бити више никакве сумње. У случају прекорачења нужне одбране суд може казну ублажити по слободној оцени. Искључење казне може наступити, ако је то прекорачење последица јаке раздражљивости, препасти или страха. |.

Исто тако законски:је предлог несумњиво јасан у по_гледу стања нужде, за које је предвиђена кажњивост. Кривична радња извршена у нужди сматра се за противправну, али се оправдава нуждом, те искључује кажњивост. Стање нужде се састоји у томе, кад ко учини кривично дело, да од себе или кога другог отклони игтовремену, на други начин неотклоњиву, нескривњену опасност за живот, тело, слободу, част, имовину или које друго добро, ако повреба коју он тим делом чини, није већа од опасности. · При „том се чине два изузетка а) ако је повреда већа од те опасности, онда наступа