Policija

— 482 —

бр. 6410, стали су на гледиште, да код новчаних казни, предвиђених у специјалним законима, нема места примени 5 28. кав. зак. сем случаја, где је тим специјалним законом предвиђена та замена новчане казне — казном затвора; док ! одељења Касац. Суда, у примедбама својим од 14. октобра 1921. бр. 9810, стало је на супротно глелиште и нашло да примени поменутог законског прописа има места код свих кривичних дела, па и оних предвиђених у специјалним законима, без обзира да ли је у истима замена новчане казне казном затвора предвиђена или не.

Ради будућег једнообразног примењивања овог законског прописа, Општа Седница Касационог Суда, на основу тач. 1. 5 16. Зак. о Устројству Касационог Суда, доноси своју Начелну Одлуку:

Да нема места примени 8 28, Казн. Зак. т. !. замени новчане казне предвиђене у специјалном закону казном затвора, кад та замена казне није у специјалном закону из-

речно предвиђена. За овако своје гледиште Касациони Суд налази разлога

у томе факту, што законодавац, при доношењу специјалних за_кона, кад год је хтео да се новчана казна замени казном затвора, он је, изречно, у засебним одредбама, своју вољу 0 томе и исказивао. Такав је н, пр. случај са многим одредбама у Закону о Штампи,о Општинама, о Изборима Народних. Посланика и др, у којима је свагда нарочито истицао какво предвиђено одступање од Општег Казненог Законика.

(сем тога новчана казна, без изречног наређења у специалном Закону, не би се могла заменити казном затвора ни по томе, што се казна затвора увек сматра као казна строжа по својим последицама од новчане казне, а и ни по. оном основном принципу казненог права: да се ни један кривац не може осудити на другу казну осем оне која је законом прописана, нити се једна казна сме заменити другом, осем где закон то изречно предвиђа и допушта,

Ова је одлука обавезна за Општу Седницу и сва оде"љења Касационог Суда.

Бр. 3592. — Из Опште Седнице Касационог Суда, 26. априла 1926. године у Београду.