Policija

— 490 —

Пробација значи одгода суђења након проведеног кривичног процеса те надзор над уветно отпуштеним кроз извесно време, да се види, хоће ли се добро владати, На тај начин има отпуштени да докаже, да је кадар да се под надзором на слободи поштено влада, а да не трпи срамоте, да је био затворен, да је био лишен могућности да заради свој хлеб и да се брине за своју породицу.

Сустав „на реч“ у присподоби са пробацијом јесте перијода надзора на кажњеником ослобођеним након извеснога времена затвора. Битна састојина закона „на реч“ јест неодређена осуда. То значи, да је кажњеник осуђен на време између максимума и минимума година (на време између пет и двадесет година). Не отпушта га „на реч“ суд, који му је судио, већ савет „речи“. За овај отпуст није одлучна природа ни тежина кажњивог дела, већ стање. кажњеника након што је претрпио минимум казни.

Пробација за одрасле уведена је у држави Маззасћизен године 1878. те је данас на снази у свима државама осим трију.

Успех ових двеју мера одвиси природно од начина њихове проведбе,

Код пробације врши надзор у Америци држава, област или град, а мало не никада појединци који то чине драговољно. Тај се надзор врши по пробационим чиновницима,

Обрнуто имадемо код организације система „речи“ у Сједињеним Државама велики број метода проведбе тога система и надзора над отпуштенима. У неким је државама власт дозволе отпуштања „на реч“ у меснога савета, док надзор над отпуштенима врше чиновници казненог завода и овоме подносе своје извештаје. У већини држава постоји државни савет „речи“ и надзора, који се често зове и савет милости, те су чиновници надзора под његовом управом.

Премда имаду мало не све државе закон „речи“, нема их половина систем „речи“, то јест ваљано уређене чиновнике надзора. У свим овим државама имаду широко поље рада добротворна друштва и појединци. Ова друштва нити појединци не добивају од државе никакве субвенције, нити их надзиру државне власти. Она раде успјешно и помажу у велико, да се получи жељени успјех.