Policija

— 594 —

је један на другога. Код индивидуалнога заштитнога надзора онај који прими на себе ову дужност, прима и моралну одговорност, да ће је ваљано извршити, што ће му бити јаким потицајем у његовом племенитом раду. Ове индивидуалне одговорности спрам суда нити спрам казненог завода нема, ако преузме заштитни надзор друштве. Суд односно казнени завод. обратити ће се на друштве, да му препоручи најподесније своје чланове за ову часну и племениту задаћу. Али нека их именује и над њима врши надзор суд односно казнени завод. Ово је већ и ради тога подесније, што поузданици, кад имаду заштитни надзор, врше поглаварствени налог, те их штити кавнени закон као и јавне уреднике, пак ће уживати већи углед, ако тај налог добију непосредно од суда, него ди ако га добије од суда друштво, а ови од друштва.

Пленарна седница прихватила је ову револуцију предложену по трећој секцији:

„Трећа је секција мишљења, да полиција не сме да врши надзор над онима, који су уветно осуђени или су уветно отпуштени.

Надзорна организација може да се постави или на основку приватних удружења субвенционисаних и контролираних по држави, или на основку службене или полуслужбене организације, примерице може да се врши по лицима, плаћеним по држави и стављеним на расположбу судова, а да не припадају полицији,

Добровољнин (факултативни) надзор оправдан је спрам осуђеника, који су посвему претрпили казну, то јест спрам оних, који су посве отпуштени. Секција жели, да се створи међународни споразум између средишњих организација разних држава у сврху надзора над онима, који су уветно осуђени или уветно отпуштени, пак су отишли у иноземство.

Д-р 1]. Шпловић.