Policija

— 649 —

предвиђено да се пренос експроприсаног земљишта има ослободити плаћања таксе, онда се за откупљено земљиште има наплатити за рачун државе такса из ТБр, !2 и ТБр. 168 таксене тарифе, а ако се новац узима по писменој признаници, онда се на ту призраницу лепи такса из ТБр. 33.

Ху

Суду општине омљанске:

У априлској свесци „Полиције“ за ову годину објашњено је (Поуке и обавештења, ХУ) да је надлежност општинског суда по закону о шумама ограничена искључиво на иступне шумске кривице.

Св. Бр. 1278.

ХХМ

Суду општине јасеничке:

У нашој судској пракси није дефинитивно расправљено питање: ко, по закону, наслеђује покојника, који иза себе остави кћер и унуку од раније умрлог сина. Док једни налаге да целу заоставштину у овом случају наслеђује унука — кћи мушког потомка — дотле дриги стоје на гледишту да овај случај треба регулисати по 8 400. грађ. зак. по коме „женско потомство дели са женскима по праву представљања“.

Опширније о овоме видети у делу „Наследно право“ од Д-ра Драг. Аранђеловића, професора београд. универзитета

ХХМ ожидару Мил. Беговићу, деловођи општине вар. Валандова: За извиђање и пресуђење иступних дела из Ш части казненог законика по приватним тужбама надлежни су првенствено општински судови, а државне полицијске власти само по изузетку: кад утврде да општински судови поднету шужбу не узимају у поступак (од. %, 8 8 15 и 16 пол. уредбе), Према овоме срески поглавар умесно је поступио што је акта вођене истраге за кривицу из 5 375 а казн. закона послао општинском суду да, као надлежан, донесе потребну одлуку, и с тога овде не може бити никаквог сукоба о надлежности. „Полиција“ 5