Policija

ПОЛИЦИЈА

Година ХШ | СВЕСКА ЗА НОВЕМБАР 1926. || Број 21. и 22.

„ПОЛИЦИЈА“ ПОСЛЕ РАТА

(поводом осмогодишњице њеног излажења)

Октобра месеца ове године навршило се пуних осам година од поновног, послератног покретања „Полшције“, Пре ратова она је излазила пет година, и престала је 1914. год.

Кад смо поново покренули „Полицију била нам је главна намера, да подмиримо једну важну и прешну потребу струке: да сарађујемо на њеној реорганизацији која је била неопходно потребна у времену сртанизовања државе, п да утичемо на стручно образовање управно — полицијских и самоуправних органа, међу којима је било врло много нових и са службом недовољно упознатих лица.

Да би што боље одговорила овоме своме главном зататку, „Полиција“ се није ограничила на доношење чисто теориских и само ужем кругу читалаца приступачних ствари, већ је у подједнакој мери обратила пажњу и на примењено законодавство, дајући објашњења и публикујући важније одлуке судских и административних власти (Држав. Савета, Касац. Суда, Гл. Контроле, Ген: Дир. Поср. Пореза и т. д.) о правилној примени појединих закона у пракси. С обзиром на хаос, који влада у позитивном законодавству, ови радови били су, од неоцењене користи не само управно-полкцијским и самоуправним органима већ и органима осталих грана администрације, а добрим делом. и судским властима. За ово су, поред општег признања, докав: и многобројна службена и приватна питања, којима се од уредништва траже објашњења о примени закона из области администрације. Број ових питања био је из дана у дан све већи, и с тога је „Полиција“ у 1926. год. морала бити увеЋана са једним табаком.

Поред овога, „Полиција“ је редовно пратила савремено: реорганизовање управно-полицијске струке у страним држа-