Policija

— 970 —

вама, изазвано поратним приликама и потребама, као и радове -међунгродних и националних полицијских конгреса и конференција, и о свакој корисној новини одмах обавештавала _ наше власти и органе, те је и на овај начин утицала на њихово професионално васпитање.

Летимичан преглед важнијих радова, штампаних у „Полицији“ за последњих 8 год. показује, у осталом, најбоље шта је она урадила за ово време, и како је испунила свој · задатак. Тако:

1. Одмах у почетку свога излажења она покреће питање о реорганизацији полиције пи администрације, затим о полицијским школама и побољшању стања општинских деловсђа, и доноси ове важније расправе и чланке: Принципи модерне полиције од ОПг Р. А. Рајса; Реорганизација полиције ол Марка Новаковића, окр. вач; Општински писари од Дим. С. Калајџића, окр. нач. у пенз, Историјски развитак аолицијских власти у Црној Гори и Полицијске власти и Жачдармерија у Црној Гори од Витора Крсашћа, окр. нач.; О квалификацијама полицијских чиновника и За стручну спрему жандармеријског кора од уредника Лазаревић; Наше реформе пл Морално посрнула деца од Мплорада М. Никићевића, управника дома за васпитање малолетника у Београду, и радове уредника Алимпића: Полицијске школе, Административна реорганигација Француске, Уредба о устројству Мин. Унутр. Дела (оцена), и превод расправе познатог француског стручњака Ог Е. Локара: „Г10лиција — каква је данас, а каква треба да буде.“ (У год. 1919 изишло је свега 5 бројева „Полиције“).

П. У години 1920. „Полиција“ је много интензивније тродужила рад на испуњењу свога задатка уз сарадњу признатих стручњака и писаца: г, г. Ог Миленка Веснића, -пред · жседника Владе (Адолф Пренс, белгијски криминалиста — социјолов); Ог Чеде Митровића, проф. београд. унив (Из борбе са узроцима злочина, Улична деца); Ог Тих. Р. Ђорђевића, професора београд. унив. (Мабијање на колац); Ог Драг, Аранђеловића, проф. беогр. унив. (Пијансшво као разлог за стављање под старатељсшво, Плаћање дужне закупнине, Проблем ванбрачне деце); Пт Р. А. Рајсл (Моралне базе поли ције); Ог Душана Суботића, члана Касац. Суда (Улога браниоца у прешходној пстрави, Надлежност судова и закон о