Policija

= 1075 —

агрикултуре и придодатих јој индустрија — употребљавају и ва јавне радове (исушивање бара, путеви, итд.), јер су сви сложни у томе да је боље избегавати да злочинци раде у близини и надомак слободних грађана, а као последица долази опортунитет да се употребљавају и за нехигијенске радове (исушивање, некултивисана поља, итлд.).

Као што сам казао, још од #885,, ако су потребне људске жртве да би се један маларични крај претворио у здрав, боље је да то буду најопаснији злочинци него ли поштени радници. А не говорећи пак о томе да употреба кинина, и у циљу предохране, успева да поштеди не само живот већ и здравље осуђених употребљених на ове послове“) И кривичне агриколне колоније тако постају претходнице за колоније слободних раденика, којима ови постепено дају место које су они припремили: тако би се на пример могла тим методом постепено исушити цела Сардинија. Генерални прокуратор Серве одговорио ми је, да се на тај начин питање много више проширује, јер би се у том случају тицало „кавненог завода на отвореном пољу“ који би изолисање по ћелијама имао ноћу а дању имао не само унутрашњи рад (ручни рад) већ и рад на отвореном пољу (земљорадња) као нормално уређење.

И овај је баш затворски систем кога је позитивистичка школа увек пропагирала и који се налази у нашем пројекту од 1921. И пошто у дневноме реду, кога је Конгрес изгласао, организација рада на отвореном пољу је метута „у однос са. обичајима и економским приликама разних земаља“, то је јасно, да рад затвореника има на се прилагоди радикалним разликама климе, територије, народне економије, између земаља

северне и земаља средње Европе,

Ж ~ ж

Последње питање, да ли је потребно да се створи једна кривична интернационална јурисдикција и како да се организира, јесте, као што рекох, један врло смео корак будућности увек опортун у обиму научног мишљења, али не и немогућ у практичном смислу.)

1) Бен: Гамого е сеПе де; сопдаппан (1885.) у: „54! зша сппипаша“,. И издање, стр. 106-139.

2) Дали реферате: Бело (Енглеска), Гарофало (Италија), Салдана Шпанија), Донадиг де Вабр (Француска), Пела (Румунија) Политис (Грчка), Калаб(Чешка .