Policija

= 1077

послушност не би остало, шта гано, до објавити јој рат, организујући једну међудржавну казнену експедицију, која дакле припада најдаљој прошлости.

Нећу рећи због тога да то предвиђање будућности неможе да се оствари. Историјска еволуција кривичне правде дозвољава нам баш да предвидимо као остварљиву и ову наддржавну форму репресивне правде и може врло лако да буде — у мање тешким случајевима — да једна модерна држава признајући своју кривицу, пристане на одлуку мада и кривичну једног интернационалног суда, као што се то већ дешава за одлуке грађанског и интернационалног права сталног суда у Хагу.

Очигледно је пак да један интернационални кривични суд са том наддржавном моћи има тек да дође, и према томе, мада претпостављајући могућност, да се не би запречили путеви будућности, било би практичније, за сада, дати јој задатке кривичне јурисдикције који се већ од сада могу остварити.')

ж 5 ж

Између те две струје, француска група била је увек на терену практичне могућности и њој се такође приближио. професор Салдана, који је одушевљени борац за „универсалну социјалну одбрану“ и ка њој је пришла скоро једнодушност. Бриселског Конгреса, док је на Конгресу у Бечу скоро апсолутно преовладао критеријум и пројект англо-саксонски,

Професор Пела, који је такође у 1924, години бранио „један систем интернационални елиминиације опасних и уобкчајених злочинаца“ оријентирао се затим — у интерпарламентарним конференцијама у Берну и Вашингтону — само ка кажњавању међудржавног интернационалног злочина или агресивног рата. И ма да је он био референт на Бриселском Конгресу заједно са професором Донадие де Вабр, и мада је потписао дневни ред релативистички кога је одобрио Конгрес, ипак се скоро фиксирао у расматрању тога будућег идеала, подлежући илузији да једна кривична интернационална правда. може да предупреди сваки рат, а та је илузија равна илузији

+) Бет: Га зондатгна део Зтан. пеја ТоНа соло Та. ден папепга !п Зспоја» Розуа. сеппајо 1926.