Policija

— 1087 —

Недорасли се остављају кућном пили школском кажњавању, у колико се нису стекли увети за присилни узгој.

Увети за присили узгој.по вакону од б. фебруара 1922. јесу, да недорасли немају никаквога кућнога узгоја или је кућевни као и школски и религиозни одгој остао без успеха, затим да је починио кажњиво дело или да је склон на беспосличење, на скитње и просјачење, те се према целом његовом живљењу мора разложно држати, да је запуштен или да ће се вапустити. (8 1.)

Присилни узгој врши се под врховним назором јавних власти у згодним, породицама или у приватним у ту сврху удешеним заводима или у државним узгајалиштима.

Присилни узгој недораслог одређује суд према томе, да ли су се код недораслога стекли наведени увети, па ће суд, чувши глас родитеља, тутора, учитеља и свећеника изрећи образложену одлуку (5 5.).

Недорасли остају на присилном узгоју, док се не поправе, а најдуже до навршене 21. године живота.

Са смештањем недораслога у државно узгајалиште пре, стаје за трајања његовог присилног узгоја очинска или туторска власт, у колико се тиче узгоја и прелази на управитеља завода. Код смештања недораслога у коју породицу или у који приватни завод одлучује туторствени суд, ко ће за трајања присилнога узгоја вршити очинску или туторску власт, колико се тиче узгоја (8 15.).

Младо лице не може се због кажњивога дела казнено врогонити, ако је очевидно, да према своме душевном, моралном развитку није могло схватити свој чин, нити према томе схватању радити, У овом случају имаће суд за младеж изрећи, да ли се оставља кућном или школском кажњавању или ће се ради поправке и очувања од запуштености предати на присилни узгој (чл. 3. закона од 23. јуна 1922). Младо лаце, које је могло схватити последице свога чина иа прем томе схваћању радити, позива се на одговорност пред судом за младеж. Све мере, које се одређују против младих лица имаду узгојни значај, како у телесном тако и у душевном п0гледу (чл. 4.). Мере су ове: 1. укор; 2. одпуштање на прокушање; 3. присилни узгој, 4. лишење слободе. Код избора ових мера има суд за младеж узети у обвир индивидуалност мла-