Policija

— 1108 —

извршена из ниских, прљавих и антиморалних побуда. Да је такав систем у свему оправдан и да треба желети његово остварење мислимо да није потребно да се нарочито истиче. јер и криминално— политички равлови и глас опште народне свести говоре да се не примењује иста врста казне на дела која имају за свој уврок какву идеју, која у основи није неморална, или која су извршена под таким приликама и околностима из којих се може извести закључак да извршилац није обичан злочинац, већ се уопште јавља као доста моралан човек, и на дела која су извршена из користољубља или сви"репости. И једна и друга врста дела је опасна и по друштво штетна, па се због тога казна мора применити на сва њих од реда, али природа казне мора бити различита за сваку категорију тих дела, Како се, пак, ми налазимо пред доношењем општег Кривичног „Законика за целу Краљевину, то је света дужност нашег законодавца да о задовољењу ове потребе поведе озбиљна рачуна и да цело стање реши у духу захтева криминалне политике правосуђу на корист, законодавству зна част!

1Х. Принцип сигурности.

Као год што се у приватноме праву извесна лица, која немају пословну способност ва предузимање правних послова, стављају под особиту заштиту друштва, исто се тако и У кривичноме праву води особити надзор и брига о свима преступницима који су потпуно или делимично лишени могућности "да сами собом управљају и који због тога представљају озбиљну опасност како за себе, тако и за околину у којој се крећу Али докле се у приватноме праву та заштита врши искључиво у корист штићених лица, дотле се у кривичноме праву ова предузима колико у корист деликвената, толико и у корист јавне безбедности, Огуда и различити називи за ту социјалну установу: старатељство у приватноме праву, мере сигурности у кривичноме праву.')

По своме правноме карактеру мере сигурности су уједно и мере безбедности и праве казне, Мере безбедности су у

9) О мерама сигурности види: С!уапоунећ, Међег деп Вес! дег 5оећетдеп Маззпаћтеп !п 5штесје, „Азесћа-Моинзоћг“ Јаћго. 1913-14, 642 и тамо наведену књижевност.