Policija

— 1150 —

Ово важи: за Србију и Црну Гору. У осталим покрајинама за представке и слично, општинске власти наплаћују увек државну таксу.

Осим овога, све општинске власти морају за рачун државе наплаћивати још им таксе за закључене правне послове, који се пред њима појаве.

Св. Бр. 2309

ХХП Јеленку Петровићу, деловођи општине илинске (срез бољевачки):

Тач. 8 чл. 90. Таксеног и Пристојбинског Правилника од 1923 г. гласи у изводу:

„Када . . . самоуправна тела врше продаје или издавање под закуп својих ствари или објеката наплатиће се само такса из тач. 3. ТБр. 81.“ То ће рећи: да се у оваквим случајевима има за државу наплатити само такса на правни посао, која се ш иначе наплаћује и при обичном преносу права и ствари са једног лица на друго.

У одељку „Л“ таксене тарифе за општинске власти није предвиђена наплата никакве таксе у корист општинске касе у случају кад општинска власт врши продају или издавање у закуп својих ствари.

Наплата ове таксе била би и илузорна кад је у закону о таксама спроведено начело, да таксе за правни посао наплаћује држава, а извршне таксе, и државне и општинске, ва се наплаћују из сума добивених на лицитапији. Према томе, кад би општинска власт могла овакву таксу наплатити, она би била наплаћена од новца који њој припада за уступљену ствар или добро.

ХХШ Суду општине дубничке:

По 55 15 и 16 полиц. уредбе иззршне су само оне пре суде, које су засноване на одредбама треће части казненог законика по којима казна не може бити већа од три дана затвора односно тридесет динара. За извршност пресуде меродавна је, дакле, казна коју закон предвиђа, а не она коју власт одређује по своме нахођењу у границама закона. Према овоме, није извршна пресуда о којој је реч у упућеном питању, јер је у 5 357. казн. зак. предвиђена казна до 20 дана затвора.

Св. Бр. 3667.