Policija

— 1160 —

броји на 20.000 чланова, учинила је ту скоро представку Министру да што скорије поднесе Парламенту предлог, којим би се у целој земљи полиција, која је сада комунална установа, претворила у државну.

За сада чине изузетак по специјалним законима полиције

вароши: Лиона, Марсеља, Тулона, Нице и Сене, -

Добре стране полиције као државне установе и њено преимућство над полицијом, као муниципалном установом, очигледне су, те је по томе акција њихова на своме месту.

Укидање окружних начелстава. — Решењем Министра Унутрашњих Дела. У број 47482 од 25. новембра 1926, године, а на основу члана 2,и 3. уредбе о Устројству Министарства Унутрашњих Дела и лана 79, финансијског закона о буџетским дванаестинама за месеце април, мај, јуни и јули 1925, год., укинута су окружна начелства, која су привремено задржана одлуком Министарског Савета од 29, априла 1925. године, и то: у Кавадару, Куманову, Кос.Митровици, Охриду, Плевљима и Тетову.

Надлежност укинутих окруже њих начелстава има да приме обласни велики жупани, на чијој се територији налазе укинута окружна начелства.

Досадашња надлежност на-

радњом окружних самоуправних власти прелази на великог жупана скопске области.

Рок ликвидације је 5, децембар 1926, године,

— Лондонска и њујоршка полиција одлучиле су да предузму заједнички акцију противу једне интернационалне банде, која се специјализује у крађама уметничких слика велике вредности.

Истовремено су тражиле и помоћ француске полиције.

— Величанствени престо од алабастра, који се налазио у багдадској мошеји, — украђен је,

Нестанак те јединствене ствари, која је представљала и велику новчану вредност и била од историјског интереса, запре-

пастила је све становнике Баг-

челства округа Кумановског над

дада.

ји винова пене свеиина.

а ено воњаа о аА КЕ В ара на