Policija

2

професорима Универзитета за групу признаје служба, која им се рачуна за пензију.

Одељење је стало на становиште, да се тужиоцу не могу признати године, у којима је био на војној дужности, двоструко за стицање права на другу друпу ! категорије, као што се то признаје за пензију. Према овом како Н,М. није имао ефективних 20 година службе за пензију, то му се није могло ни признати право на 2-гу групу | категорије.

Напротив ТУ. Одељење пресудом од 11. априла 1925 године Бр. 23204 признало је М Н. професору Београдског Универзитета 17 година, 4 месеца и 10 дана државне службе, а поред овог још и време од 1912. до 1920. године, рачунајући 18 месеци у годину дана по чл. 282, финансијског закон, за 1922/33. годину у вези чл. 1]. закона о чиновницима грађанског реда, што чини преко 20 година службе, те је на основу свега овог и преведен у другу групу ! категорије.

Из овога види се да је први став чл. 282, финансијског закона за 1922/23. годину различито примењиван уПиМ. Одељењу Државног Савета при расправи питања, да лм се бенефиције из напред поменутог члана финансијског закона за 1922/23, годину имају рачунати и за стицање права професора Универзитета на другу групу | категорије, јер док је ТУ. Оделење Савета ову привилегију признавало и при стицању права на ову групу другу, дотле 1 Одељење ову бенефицију није признавало.

На основу чл. 4. закона и чл. 14. Уредбе о пословном реду у Државном Савету и Управним Судовима Државни Савет у својој седници одржатој на дан 12. марта 1927. године под бр. 8413 донео је по овом питању одлуку која гласи:

„Рашне године, повлашћене првим ставом чл. 282. финансијског закона 1922/28. годину, не урачунавају се редовним професорима Универзитета за стицање права. на већу групу.

Из предње одлуке Опште Седнице Државног Савета види се, да се ратне године професорима Универзитета. имају рачунати за стицање права на већу групу само према ефективном трајању. Из овога излази, да је положај професора Универзитета ипак повољнији у погледу урачунавања ратних година за право на већу групу од осталих државних чиновника