Policija

— 195 —

"после цезари. Зато верификације сенаторских мандата није "могло ни бити. Али је зато и у Риму био примењен систем "сличан атинском: ако би сенатор постао недостојан сенаторског положаја, цезар би приликом читања имена сенатора пропустио да прочича његово име, што је онда значило његово искључење (Рапшеј Мшег, Ре Ја от саћоп аез роштотвз без „дбритев, у Кеоџе ди дтош рибис, 1898, стр. 415 и даље).

У средњем веку представнички је режим такођер непознат. Мислило се ипак да су скупштине, које су сазивали франачки краљеви, биле порекло модерног представиичког режима. Но вероватније је да су то биле велике скупштине, "састављене од свих одраслих чланова заједнице, које су вршиле директну владу. Елементи представничког режима појављују се тек у доба када се у Енглеској конституисао парламенат и када се у Француској појавила скупштина трију "сталежа (15 рбибтацх). (С њима заједно појављује се и верификациона радња.

Већ почетком ХП. века био је у Енглеској установљен обичај да краљ пре него што изда ног закон затражи савет од Сопзшит-а, који је био састављен од црвених великодостојника и барона, најглавнијих краљевих васала. Да би "својим законодавним актима дао више ауторитета енглески краљ сматрао је за потребно да код њиховог донашања суделују прваци цркве и племства. Ова скупштина црквених великодостојника и високих _барона добила је у ХШ. веку „Марпит. СопзИишт, а заседавала је врло често, кадкада и више пута годишње. Покрај вршења саветодавне функције у законодавним пословима, једна од његових најглавнијих функција била је и давање пристанка на разрезивање порезе коју је краљ тражио покрај феудалних помоћи. Све докле год је Магпит СопзШшит био састављен искључиво од црквених великодостојника и барона, представничког режима није било У Енглеској ни у најслабијој форми, јер чланове СопзШит.-а "вије бирао народ. Ова се ситуација изменила када су у Марпит "СопзИшт. почели да долазе и представници народа. Први пут године 1254, налазимо у Мартит Сопзшт.-у покрај црквених великодостојника и барона још и по два представника сваке грофовије, а кратко време иза тога још и по два "представника сваке вароши и варошице. Испрва сазивани