Policija

— 228 —

шење њихових задатака, и изложити опасности и сам правни: поредак. Како ће општински суд моћи одржавати јавни ред, мир и безбедност у својој општини, кад нема право да притвори ни најопаснијег коцкара и скитницуг Шна ће дн, рецимо, радити са пијаним изгредницима, који представљају“ озбиљну озбиљну за јавни ред и мирг По садањем казненом законику он их је могао казнити за неред (5 360. т. 2. и 3.) и своју пресуду одмах огласити за извршну у смислу 5 15. и 16. полиц. уредбе и на овај начин пресећи у корену евентуалне веће поремећаје јавног реда и мира. По пројекту новог закона о иступима, он их може само оптужити надлежној полиц. власти, која их мора нарочитим позивом позвати на саслушање. Могу се из праксе навестр много оваквих примера, који несумњиво доказују да одузимање надлежности општинским властима за извиђање и суђење иступник дела. може имати озбиљних последица и за локални и за општи интерес. Имајући ово у виду мишљења смо, да треба озаконити редакцију првобитног пројекта о овој ствари (5 161 ) сагласно мишљењу редактора овог пројекта.

8. Искључење: (55 169—190). По 5 167. иступе не могу иизвиђати и судити они, који су искључени од извиђања. злочина и преступа по закону о судском кривичном поступку.

· Захтев за искључење подноси се власти која дело извиђа и: суди, и њено решење по овоме извршно је.

Закон ставља у дужност органима власти, да се и без захтева странака искључе из извиђења и суђења дела чим сазнаду да постоји који од узрока искључења (5 168).

4. Странке. Ова глава садржи свега две одредбе: првом: се наређује да за приватног тужиоца и приватног учесника. важе одредбе зак. о суд. кривич. пост. а другом се допушта. окривљеноме да може узети бранцоца у свако доба, и наређује да одредбе овог закона о браниоцима важе и за иступе(55 171-177).

5. Опште одредбе о поступку (5 8 173-193). Ова глава садржи одредбе: о записницима и одлукама власти, о роковима,. позиву окривљеног, претресу, испиту окривљеног и сведока,. заклетви сведока, увиђају, вештачењу, притвору и поступку“ против непознатих, одсутних и одбеглих криваца. Притвор се може наредити само против скитница и просјака (5 189), =>