Policija

— 231 —

је излишна његова писмена обавеза, и само ствара излишну преписку.

Није потребно стављати сваком даљем служењу жанжарма обавезу од године дана, јер овај систем ствара само гломазну администрацију.

Напротив после обавезног рока од 3 године жандаром служи и даље стално, с тим да може да поднесе оставку или да тражи пензију кад он то жели. Ну да би се осигурало потребно бројно стање људства, а према приликама, законом условити кад се неће уважити оставка, а то су ови најважвији случајеви:

ђ) За време мобилизације;

2) За време рата;

3) Кад је штетно по јавну безбедност.

Дакле жандармеријска је служба стална као и других државних службеника, а повишице на рок долазе аутоматски, када се испуне услови по закону.

Овим упрошћавањем много би се смањила администрација у жандармерији, која сваким даном постаје све већа и смета служби.

Како смо близу до попуне формацијског стања целокупне жандармерије, корисно би било избацити привремене жандарме и кадровце, а оставити само један кадар — сталне жандарме, јер иначе искуство и пракса показали су да се од садањих привремених жандарма и кадроваца није имало велике користи. Они нису служили за каријеру, није им била то професија већ само привремена служба, те су они самии привремено радили. Али кад су ту, они су употребљавани на редовну жандармеријску службу, те је тиме већи део само донео штете.

С тога је потребно да жандармерија има само један, и то сталан кадар, а не попуњавати је овим провизоријумом.

За споредне службе у жандармерији, као што су сејизи код официрских коња и за посилне пред канцеларијама — да ке би ишло на штету бројног стања активне жандармерије, и да би се заштитио углед активних жандарма —- могу се устројити још жандарми неквалификовани, који ће се употребити за ову споредну службу, и који би због тога што имају спо.