Policija

= 236.

6. Поступак против млађих малолетника и деце (59 294—212). За извиђање иступа које учине малолетници или деца надлежни су спарашељске судије среског суда. У надлежност њихову спада и доношење одлука о упућивању у завод. за васпитање и о примени осталих мера безбедности, по тражењу надлежних полицијских власти (5 204).

Завршујући овим наша излагања о пројекту закона оиступима, сматрамо за дужност да изјавима, с обзиром нг важност новог закона који се поглавито ставља у извршење: управно полиц. властима — да ће мо у „Полицији“ радо штам-

пати и друге написе о овој ствари. А. Ђ. Алимпић.

ПОТРЕБНЕ РЕФОРМЕ У ЖАНДАРМЕРИЈИ.

Ту Попуњавање жандармерије људсшвам. (Свршетак)

Попуњавање се до сада вршило добровољцима. Па свака» је државна служба добровољна, јер се нико ни по ком закону не може натерати да буде државни службеник, ако он то не жели. Једино у војсци стални кадар се служи по сили: закона и по том за време мобилизације и рата, али то је општа дужност а не служба.

Услови за пријем у жандармерију су добри, самд их треба у неколико модификовати. Тако у чл. 38. Закона ожандармерији предвиђени су услови, али 7. и 8. услов није потребан. Јер кад у чл. 40 Закона о жандармерији стоји пропис, да је служба у жандармерији за прве три године обавезна, онда је непотребна кандидатова изјава у тач. 7. чл. 38., јер је он силом закона обавезан да служи најмање три године. Тако исто није потребна ни изјава по тач. 8 чл. 38., јер има у самом закону више одредаба, где се даје право претпостављенима да врше распоред, којим је одредбама обавезан. да следује сваки жандарм те је његова изјава излишна.

Када пропис чл. 40. Закона о жандармерији обавезује сваког новог жандарма на обавезни рок од 3 године, онда: