Policija

— 234 —

додатак породици његовој, чија величина треба да зависи од. броја деце и броја година службе, који ће се додатак чим погине жандарм одмах издавати породици без обзира на. пензију, коју треба брзо регулисавати, и која треба да следује породици поред ове прве помоћи.

3. — Одело и осталу обмундировну спрему не издавати као досада у натури, пошто овај начин ствара велику материјалну администрацију и непрактичан је. Он не даје лепо и. за свако лице удобно одело, јер се издаје по нумерама, » · епштим димензијама.

Код многих других држава уведен је систем паушални, т. ј. одело се не даје у натури жандармима но у новцу. То се исто може и код нас увести. Тако, ако се годишње за. едело и осталу спрему троши 20 милиона динара за све жандарме, онда ових 20 милиона подели се са бројем жандарма, па се та сума издаје у новцу сваком жандарму; на тај начин избегли смо једну ужасну велику материјалну администрацију еко набавке материјала, и израде оделаи дотурања поједанцима, а жандарми би добили лепше одело. Ну практично је да жандарм само један пар одела добије кад се први пут прими. За оправку одела или израду новог постоје радионице у пуку, формирају се као приватне установе жандарма, односно њиховог удружења на форму официрске задруге.

Потребно је да се овде напомене и форма одела. Ова досадања је практична и по боји и општем кроју, али је само јака незгода, јер је крута и стеже врат. Боље би било да је јака отворена, у форми енглеског ратног војничког одела, више налик на туристичко.

У толико би требало изменити и официрско одело.

УГ. Реорганизација администрације.

Администрацију у жандармерији сасвим одвојити од војне администрације, јер жандармерија је организована другојачије но војска; њени су други задаци, другојачији и начин вршења службе и сасвим се разликује од војске, па јој војна администрација ужасно кочи рад.

Сву администрацију у жандармерији устројити специјалним законом. Код ње спровести принципе паушала, а највужније материјално снабдевање упростити чак особено и од. закона о државном рачуноводству.