Policija

— 263 —

ВЕЛЕШКЕ.

Полицијска предавања на радну. — У току ове године одобрено је да немачки полицајци држе предавања за своје колеге и преко радија, како би била приступачна већем броју слушалаца.

Министарство им је одобрило да се могу послужити за ту сврху радио станицама полицијским за шиљање вести, плод условом, да предавања буду специјално коригована и удешена, популарно и без поверљивости тако, да их могу слушати и друга лица на апаратима.

На овај се начин немачким полицајцима пружила нова и одлична прилика да својим колегама, које стално и неуморно обавештавају и специјализирају у послу, дају потребна обавештења и потребне инструкције.

Летеће бригаде Скотланд Јарда. — Лондонска префектура проучава план да се повећа број и ефикасност мобилне детективске силе, зване „летећа бригада“, како би се успешно могло да делује на крадљивце и варалице, који се служе аутомобилима. Лондонски полицајци мисле да би се повећао ризик при извршењу злочина код злочинаца, који употребљавају ауто-

мобиле, ако би полиција била снабдевена побољшаним средствима патролисања.

Ради тога је предложено да та бригада добије још 4 лака и брза аутомобилска кола како би јој се омогућило патролисање дању и ноћу по разним квартовима престонице. Кола ће бити снабдевена радиотелефоном тако, да ће бити непрекидно и непосредно у вези са полицијском централом.“

До сада је бригада имала већ двоја таква кола, која су показала велике користи код неколико важних случајева.

Као пример спомиње се, да је једне ноћи један становник северног краја Лондона телефонисао месној полицији, како је приметио на улици 3 сумњива типа. Месна полиција то одмах достави централи а она радио телефоном једном аутомобилу „летеће бригаде“, која је био удаљена 5 километара. Аутотомобил је свом брзином одјурио-у поменуту улицу, пронанашао та лица и притворио.

Они су заиста били врло сумњиви и опасни,

Криминалитет у Шведској. Према објављеним званичним. статистичким цифрама у Швед-. ској је у току прошле године“