Policija

— 272 —

Завођење нових и повећање старих законом предвиђених намета, не може се вршити без претходног одобрења Министра Финансија.

Израда, решавање и одобравање самоуправних буџета.

Чл. 11. Буџет самоуправне области или среза спрема за област обласни, а за срез срески одбор, а решава га и одобрава обласна односно среска скупштина.

Обласни и срески одбор дужни су, пре састанка своје скупштине у редован сазив, спремити све податке, из њих саставити обласни односно срески буџет, који ће се са свима податцима и потребним образложењима изнети на решавање скупштини на првој седници у њеном редовном сазиву.

Обласна и Среска Скупштина дужне су одмах, пре свих _ других послова, узети у претрес буџет за наредну годину и дефенитивно га свршити најдаље за два месеца од дана редовног сазива.

Чл. 12. Када Обласна и Среска Скупштина дефинитивно: приме и усвоје буџет среза или области, дужне су у року од пет дана, доставити га преко Великог Жупана Министарству Финансија на одобрење. |

Као материјал, уз буџет се мора приложити препис Записника и одлуке скупштинске, завршни рачуни минуле буџетске године и експозе Одбора, у коме ће се објаснити, како предложене суме прихода и расхода, тако и циљеви самоуправне делатности за наступајућу годину.

Чл. 13. Када Министар Финансија прими обласни или срески буџет од Великог Жупана он ће се претходно уверити: да ли је буџет донет у прописаном року; да ли је донет од надлежних органа, на начин прописан законом и овом Уредбом да ли су у буџет унети сви расходи, који по постојећим захонима морају бити унети; да ли издатци на локалне потребе и месно благостање одговарају стварној потреби и економској снази грађана; да ли порези, прирези, таксе и остали извори, који служе за покриће расхода имају законског ослонца да ли је завођење нових и повећање старих намета претходно одобрено, па ће тек онда донети одлуку о одобравању или неодобравању бууџета.

Своје решење по обласном и среском буџету, Министар је дужан донети у року од месец дана по пријему истог.