Policija

— 365 —

јавне безбедности, већ би га још више удаљило од непосредног утицања. Познато је да што је год команда виша, командант је у толико даље од потчињених у ширем смислу — од оних на којима почива главни део службе.

Сем овога, стоји још и ова чињеница, о којој треба водити рачуна: не би ни у јавности било примљено са похвалом, без обзира на материјалну страну, и ако то није за подцењивање, да се чује да постоји Армија Жандармерије, јер јавност не би схватила да је број жандарма остао исти већ би се сматрало да се и бројни однос мења у оној размери каква је између Дивизије и Армије у војсци, а то би вређало осећаје народа, јер би стварало убеђење: да владање грађана није онакво какво би требало да буде када мора да се држи Армија Жандармерије, а у једној националној држави, каква је наша, не треба стварати такво убеђење.

Жандармерија треба да је солидна и јака тако како ће моћи да одржи јавну безбедност, али јавна се безбедност неће одржати помоћу титуле — Армије — него ће се'одржати на чврстој дисциплини и што лакшој организацији.

Ако би било кога ко би се бринуо што према садашњој формацији нема места за армиске и бригадне ђенерале у жандармерији, та брига не би требала никога да мори, јер може и у жандармерији бити и армиских и бригадних ђенерала и ако нема Армија и Бригада. Ево простог доказа: онако исто као што данас имамо на положају водника и капетане прве класе, тако исто можемо имати на положају командира чете и потпуковнике, јер делокруг чете у жандармерији далеко је шири но чете у војсци; на положају команданта пука може бити и бригадни ђенерал а на положају команданта жандармерије и армиски ђенерал. Не треба због формалности наносити штету суштини. Не треба, исто тако, пустити једног подесног официра да оде из жандармерије само зато што у жандармерији није могао да добије већи чин; за службу су важнији људи но титуле, па зато и не би требало због формалности губити људе или стварати нове положаје; да би се дала могућност да се ничија лична права не оштете, треба унети у садању формацију жандармерије: четама може командовати и потпуковник, пуковима и бригадни ђенерал, помоћник команданта жандармерије може бити и дивизијски