Policija

— 420 —

Овако што по закону није дозвољено, а такве протоколе, где је иследник потписао протокол, а стварно он лично. није вршио ислеђење, већ је само после протокол потписао, ако би се тако што код суда открило и доказало, — суд ће сматрати без важности, а према дотичним лицима поступиће по закону; а да се овако што не би десило Суд моли Господина Министра Унутрашњих Дела да се на предње нарочита пажња обрати ислед. полиц. власти, како се због таквог случаја не би стварала пометња у раду код суда као и да се због тога не би изазивала излишна истрага и већи посао код суда, што би било на уштрб осталог судског рада“.

По налогу Господина Министра, изволиће те путем расписа наредити подручним Вам властима, да се у смислу предњег садржаја имају тачно придржавати и поступати.

О ПОСТУПАЊУ СА СТРАНИМ ПОДАНИЦИМА ПРИЛИКОМ ЊИХОВОГ ЗАТВАРАЊА (од 164У-1927 г. УБр. 15561)

Министарство Иностраних Дела актом А.Бр. 3135 до 13, априла 1927. год. доставља:

„Поводом једног конкретног случаја, где наше полицијске власти, према мишљењу овд. Аустријског Посланства, нису дозволиле једном ухапшеном аустријском поданику, да дође у везу са аустријским представништима у нашој држави, Аустријско Посланство упутило је Министарству Иностраних Дела једну вербалну ноту у којој указује на рђаве последице једне такве праксе. Посланство истиче да су страна представништва у могућности да најбоље објасне поједине случајеве својих држављана и исправе погрешке, пре но што буду њихови интереси, како се то често дешава, тешко повређени. С тога Посланство моли да се надлежним полицијским органима скрене потребна пажња на горе изложено,“

Доставља се предње, с молбом, на даљи постунак у смислу предњег захтева Министарства.

Уредништво и адм»нистрација листа КАРАЂОРЂЕВА УЛИЦА БР, 69,

Уредник за „Полицију“ Васа Лазаревић, начелник Мин. Ун. Дела у пензији.