Policija

— 519 —

фе писменим путем доставио овај свој реферат председнику „Амстердамске Конференције, у нади да ће се и тако упућен греферат изнети пред чланове Комисије.

Овај реферат гласи:

„У своме својству члана Сталне Криминално - Полицијске Жомисије, ја сам раније имао част, да овоме уваженом скупу поднесем један реферат о приликама у којима се налази наша струка у Краљевини С. Х. С. Тај реферат био је врло кратак, з поднео сам га на нашем састанку још 1924. године. Од тада нисам имао повода и прилике да опширније проговорим „о стању полиције у нашој земљи. У толико радије користим овај моменат, који сам улучио као погодан, да се наша Међународна Организација позабави посебно и полицијом Краљевине С. Х.С. Ово несумњиво спада у програм наше Органи" зације, а исто тако је ван сумње, да ће иста расправа имати «врло повољнога одјека на унапређење наше стуке у оној земљи, коју имам част да представим међу вама.

Овај мој садашњи реферат је у толико потребнији, што -за његово подношење постоји и један посебни разлог. На чиме, сви сте ви свакако очекивали, да ће једна тако велика "полиција, као што је полиција Краљевине СХС. не само „ступити у нашу Организацију — као што је то и био случај свећ да ће она у тој међународној сарадњи дати врло крупних и врло повољних резултата. Та ваша очекивања нису се оства“ рила у пуној мери. Нису се остварила не из каквога нераспо-

зконгресима овог међународног полициског удружења. Пошто је Мин. Уну-трашњих Дела био у последње време завело погрешну праксу да на сваку -оваку конференцију шаље своје делегате одређене ад ћос, и ако сами задаци „овог стручног удружења траже континуелну сарадњу, Г. Лазаревић је због тога, а у вези са тим што је сада ван активне државне службе, тражио од "Министарства Унутрашњих Дела, да посебним званичним актом објасни однос између њега као сталног члана Међународне Криминалне полицијске Комисије „и повремених делегата истега Министарства. Како из необјашњивих разлога зније добио на време никакав одговор, он је претпоставио — у интересу свога угледа и због евентуалних неспоразума на самој Међународној конференцији —- да овога пута не учествује на Амстердамској Конференцији. Наше уредништво -жали што због тога неће бити у могућности да преко свога уредника г. Ла-заревића донесе непосредан реферат о раду и одлукама конференције, као „ашто је то до сада увек чињено. Уредништво ће се ипак постарати да „бар посредним путем добије извештај о раду овог ТУ заседања Међународне «полициске Комисије и да са њим упозна своје читаоце.