Policija

| Об

«случај намерно пропуштене или неисправно вршене дужности, могао применити казну из поменутог Закона. —

О пријему овог наређења и о издатим упуствима односно 'предузетим мерама изволите ме овим известити. —

О КОЛАБОРАЦИЈИ СА УРЕДИМА ЗА ОСИГУРАЊЕ РАДНИКА

(од 15-Х 61927 г. УБр. 46404)

Министарство Социјалне Политике актом Бр. 6230 од г. доставља:

„Окружни Уред за Осигурање Радника у Скољу доставио је овом Министарству под Бр. 7100 од 3-УП-1927 год. акт у коме извештава, да се налази у врло тешкој ситуацији због тога, што полицијске власти, сарађивање са Уредом било директно отклањају али пак указују помоћ тако лабаво и тако споро, да дотичне мере изгубе готово свако дејство те се на тај начин многе ствари одуговлачењем све више компликују, отежавају и погоршавају на штету институције радничког осигурања.

6 188. Закона о Осигурању Радника од 14. М. 1922 Г. („Службене Новине“ бр. 117 од 30. М. 1922. год.) одређује, да су све јавне (државне, судске, градске, општинске) власти, уреда и згводи и т. д. дужни тражења Средишног Уреда за "Осигурање Радника и његових месних органа и председника судова радничког осигурања задовољити и помагати их у њиховом деловању.

На основу изложеног Министарству је част замолити то Министарство, да изволи с обзиром на прописе 5 119. Закона о Осигурању Радника издати строго наређење свима државним и самоуправним полицијским властима на подручју Уреда за Осигурање Радника у Скопљу — области скопска, битољска, •брегалничка, врањска, зетска, косовска и рашка — да имају уузети у хитан и енергичан поступак све ствари, по којима би «се обратили на њих за помоћ и сарадњу Окружни Уред за "Осигурање Радника у Скопљу или његове експозитуре (сада у Велесу, Куманову, Пећи, Приштини, Битољу, Штипу, Кос. Митровици) и повереници (сада у Беранима. Кочанима, Ђа- · жовици и Н. Пазару.“)