Policija

Пра

милог друга супатника. Разумели смо га, кад су се појавили пројекти односно регулисања и проширивања улица као Скопљанске, Призренске и т.д. и кад су се ти пројекти напустили ради тога, што је она или ова „величина“ држала неко ћоше или хтела да гради кућу у сред улице, а без обзира на даљи развој престонице). |

А Загреб» Некад старовременско провинцијално и пензионерско местанце, није требало широких улица, јер нити је било индустрије ни трговачког живота, дакле ни уличног саобраћаја. Та све до друге декаде нашег столећа Загреб је сасвим лепо пролазио са својим коњским трамвајем и неколико фијакера који су превозили свет на станицу или са ставице у веће у забите уличице ноћног живота, или, недељом и празником господина „пургара“ на Прекрижје или на коју . другу тачку околице, где се је точила добра „хрватска капљица“. У новој, својој држави, Загреб је постао знатан и јак привредни центар, саобраћај се устостручио, као и у Београду, а технички услови остали су мало не исти као и некад у тихом насељу чиновника, официра и пензионера, који су живели од првог до првог у месецу, скромно и без великих прохтева, а нарочито без велике ужурбаности.

Ни ментално ни технички нису дакле наше главни градови дорасли захтевима модерног Пана РО нај живота. Отуд онолика страдања и јади.

Намеће нам се питање. да ли се могу, и поред таквих техничких услова, да задовоље потребе уличног саобраћаја . какав тражи данашње привредно стање наших главних градова.

Може! Може бар још за један низ година, ако се само регулише циркулација према примерима и искуствима других великих градова са средњовечним улицама.

Узећу за пример Париз. Не у погледу количине саобраЋаја, јер то би било смешно, кад се узме у обзир, да у Паризу циркулише дневно око 325.000 аутомобила и неколико хиљада других кола, као трамваја, кола са коњском вучом, типичних париских кола које вуку људи и пси итд. Успоредба има да се врши односно трасе улица, као једног од најзамашнијих техничких услова јавне циркулације, а донекле и у погледу темперамента публике.