Policija

Та

ж »

Одборник ућута, јер се отвори капија, Кнез, учинивши своју дужност, враћа се нама. Одмарао сам се, по том, таком друштву, крепио сам и тело и душу — и тајно сам погледао у кнеза да добро уочим човека из реда људи о којима сам читао и слушао а ретко их виђао... | | | АОР.

БЕЛЕШКЕ ШЕРЛОКА ХОЛМСА (Последња књига Сер Артура Конана Дојла о Шерлоку Холмсу). 1 Дијамант из краљевске круне.

О-г Ватсону је било пријатно да се опет нађе у неуредној соби на првом спрату у Бекер Стриту одакле су почињали многи значајни доживљаји. Он погледа око себе на научне карте на зиду, на полицу с хемикалијама изгорелу од киселина на футролу за виолину наслоњену у углу, на канту за угаљ

"у којој беху одавно лула и дуван. Најзад. му очи падоше на

свеже и насмејано лице Билија, младог гли врло паметног и тактичког дечка, који је допринео у неколико да ублажи самоћу и одвратност која је окружавала сатурнску фигуру великог детектива.

= Све изгледа тако непромењено, Били. Ни ти се не мењаш. Мислим да се исто може рећи и за његар

Били погледа, нешто забринуто, у затворена врата од спаваће собе.

— Мислим да је у постељи и да спава, рече он.

Било је то седам часова у вече у један леп летњи дан, али П-т Ватсон је добро знао нередован начин живота да га то изненгди. |

_— То значи опет какав случај, рекао бихр

— Да, господине; сад је баш веома њиме заузет. Страшно се бојим за његово здравље. Све је блеђи и мршавији, а ништа не једе. „Кад би могли да ручате, Господине Холмсер“ питала је Госпођа Хадњи. „У пола осам прекосутра“ одговорио јој је. Знате какав је кад је чиме заузет јако.