Policija

— 13 —

образованих, савесних, честитих радника, а поред њих и веома велики број неквалификованих, али одличних, потпуно израђених, спремних чиновника. Какав се тек суд може очекивати о садањој полицији са њеним послератним чиновништвом каквог га видимо на делугг! О томе нам најбоље сведоче оне силне и тешке оптужбе које се из дана у дан подижу противу њега.

Настаје питање: од куда то долази2 Узроци поглавито леже у томе:

1. Што наше чиновништво у опште није никако ни постављено на своје право место, нити је стављено у службу правном поретку, чему оно једино има да служи. Под кнезом Милошем. чиновник се је сматрао, како нам то каже проф. г. Сл. Јовановић, у свом делу: Уставобранитељи и њихова влада“, као кнежев слуга.

Под уставобранитељима, и ако су чиновници издвојени од кнежеве послуге и постали државни службеници, добивши свој нарочити правни статус, ипак, тиме ни сам ред а ни служба нису добили ништа, јер чиновници су били неспремни и недисциплиновани. Врло често, вели г. Јовановић, капетан је био сељак у капуту, који је могао боље неко ико истући сељака у туњцу. а

Поред тога појавило се котеријаштво; фракције у Савету врбовале су међу чиновницима своје присталице. Председници судова и начелници, вели Алекса Симић, не смеју да притегну своје млађе, због њихових покровитеља које сваки има у правитељству. У току времена дошло се дотле, да су давани под суд само они чиновници, који се не воле.

Иза ове периоде, долази владавина политичких стра. нака, које су потпуно загосподариле чиновништвом и ставила га у искључиву службу партијским ннтересима.

Као што се видм, чиновништво је мењало само — газду. Није никако ни стављено у службу државе и правном поретку.

2. Такво чиновништво није ни могло развити особине неопходно потребне за успешно вршење повереног му задатка. |

3. Са таквом улогом чиновништва, појамно, да је прене-

бегнуто регулисање саме службе и њеног правилног вршења. ПОЛИЦИЈА 2