Policija

— 14 # 5 Све се готово свело на расписе: са њима се све почињало и — свршавало.

Пролазећи кроз све те фазе, где се је онда, кад, од кога и како могло такво чиновништво оспособити за свој деликатни и тако тежак позивр Нарочито још кад је оно после сваке политичке промене избацивано из службе и мењано — као на филмуз! Ван сваког је спора: да ми са наведених узрока у опште нисмо имали нити могли имати право чиновништво, са особииама и врлинама које ћемо ниже изложити, нити га данас имамо.

Са онако оклалификованим чиновништвом, у предкумановској Србији, у онако малим границама, са јединственим народом, могло се још пролазити како-тако. Данас, у овако великој држави, са оваквим чиновништвом какво се налази у служби, није ни мислити да се може ма шта радити. Свако даље експериментисање може бити и сувише кобно. Значи, ми се налазимо пред једним великим и веома тешким за: датком: стварање правог чиновништа са свима оним особинама и врлинама, какве захтевају интереса службе и државе.

После“ наведеног, „42 тачке“ као некакав лек за овај веома оболели организам не могу у опште довести ни до каквог резултата.

Има далеко тежих, прешнијих радова који се морају претходно површити, па тек онда да би се могао очекивати неки успех и постављати разни „пунктуми“. Народски речено: управно-полицијска ледина, на првом месту, мора се искрчити, са ње уклонити коров, лепо израдити, извлачити, засејати здравим семеном, па тек онда очекивати добар плод, и од свега рада у сваком правцу, па и на пољу јавне безбедности видети користи. Иначе, бацати ма каково пл с менит семе у неискрчену ледину, — не води ничему.

#. Прелазимо на власти и њихов рад. У тој оцени биће уједно и лек за поправку.

1. Тражи се поправка, лек оболелом организму. Заиста је потребан лек! И то: брз, радикалан. Негде се не може проћи ни без — ножа, операције. Треба лечити за времена, — док не буде доцкан. Само — разумно. Хоће ли се озбиљно приступити лечењу Онда не треба поћи од Ђевђелије већ од