Policija

— 121 —

према свакој привидности и сваком полутанству, из тежње да се сав наш рад учини симболом тежње за усавршавањем“. — Државно грађанско васпитање.

6. Са стручном спремом чнновника стоји још горе. У том погледу управно полицијска струка никада није стојала жалосније но данас. Томе се код нас обраћа најмања пажња. Не чинимо баш ништа за стручно усавршавање чиновништва, Пре ратова томе је посвећивана већа пажња. Тако поред излажења стручног органа, министар пок. С. Протић наредио је те су преведена два веома корисна дела: Државнограђанско васпитање од Ферстера и Административна употреба оружја об Филфлинга. Оба дела превео је бив. секретар министарства г. Д. Бакић.

На питање стручне спреме мора се обратити Постојна пажња. У том циљу потребно је:

а. Покренути стручни лист;

6. Централи ставити у задатак издавање потребних уџбеника нарочито из сфере полиције, у којој у опште немамо ни једног систематски израђеног дела за службу и њене многоструке задатке; 5

в. Кад је Жил Вердије, у свом одличном делу: „Нова администрација“, нашао за потребно, да препоручи у Француској отварање административних школа, (види Полицију бр. 1. из 1919. г); кад у Немачкој стално егзистирају и раде полицијске школе, — онда колико ли тек ми морамо осећати потребу за таким школама.

С обзиром на њихову несумњиву потребу, мислимо да је, у низу осталих мера, неопходно потребно ошварање административно-полицијских школа.

7. За службу и њен успех потребан је један веома важан услов = то је: истрајност у раду. Ми баш у томе, на жалост, веома оскудевамо. Изгледа да нам је то чак недостатак у самом карактеру народа. То је запазио један наш познати по својој духовитости, министар г. Др. Владан Ђорђевић. Због тога он нас је и сравнио са — плеханом · фуруном. Очас се распламтимо, да би се још брже расхладили. |

Ради уверења о томе недостатку у раду наших власти, не треба табанати чак, рецимо, у Јужну Србију. Напротив,