Policija

— 122 —

седните на пр. пред хотел „Москву“, и посматрајте, кад буде Управа Града издала какву наредбу на пр. у погледу саобраћаја на трамвајима, па ћете видети, да та наредба траје онолико исто као и свако чудоу Србији, а то је, за три дана. А после — ради се опет као и пре наредбе: по старом.

Пример за то пружају нам и сами закони. Напр. закон о сузбијању скупоће и несавесне спекулације. Он важи али само — на хартији. У примени — не. Радило се неко време па се баталило. Таквих примера има још доста.

Ова особина први је и најглавнији услов код превентивне полиције. ·

8. Но ни та истрајност не би уродила жељеним плодом, ако јој не придође у помоћ још један веома важан и неоп ходан услов: континуитет у раду органа власти.

Ми и у том погледу имамо наопако схватање. Ретко ће се код нас видети, да рецимо, један министар продужи рад свога претходника, а по плану који је он створио. Сваки почиње — испочетка. Сваки долазећи, или рад свога претходника баца, или га измени, само да не испадне како је претходник хтео — нарочито ако је још политички противник. Сваки мисли да је паметнији од ранијих, а нарочито, да свет почиње — од њега. Зато ми никад не можемо стићи мети.

За потпун успех службе неопходно је потребан континуитет у раду, и то онакав каквог нам је, веома красно, оцртао песник „Светлих гробова“:

„Где ја стадох — ти ћеш поћи! Што не могох — ти ћеш моћи! Куд ја нисам — ти ћеш доћи! Што ја почех — ти продужи Још смо дужни — ти одужи! Такав рад нам је безусловно потребан, на — Југу У) 25-1-1928. г. Коста !. Јанковић Београд _ Нечелник Министарства Унутрашњ Дела

(Свршиће се)

#) Објављујући овај чланак нашег одличног сарадника г. К. Јанковића сматрамо за лужност да изјавимо, да ћемо радо публиковати у листу и сваки други објективанм напис о овој важној и прешној ствари У чланку г. Јан-