Policija

— 263 —

Ово се јасно не види из упућеног питања, и с тога се на исто не може дати прецизан одговор. |

При решавању овог питања треба имати у виду и чл. 35 тач. 7 зак. о жандармерији.

ХХХ

Суду општине доњо лубничке:

И пуномоћија, која се издају општинским пуномоћницима у смислу чл..58 и 86 зак. о општинама, подлеже плаћању таксе из Тар. Бр. 16. а тако исто и такси за потврду из Тар. Бр. 43. такс. тарифе, пошто од њиховог плаћања нису нарочито ослобођена. Плаћање ових такса пада на терет општина. Ако буџетом нису предвиђени издаци на ову сврху, могу се исплаћивати, по решењу општинског одбора, из партије на непредвиђене општинске потребе — чл. 183 зак. о општинама.

Св. Бр. 318.

ХОД Суду општине врбовачке (срез бањски):

По чл. 2. зак. о таксама, у корист општана наплаћују се таксе за све писмене представке и правне послове, у којима општина суделује као власт, у границама закона, а по чл. 3 истог закона количина таксе одређена је таксеном тарифом за сваки случај понаособ. Из овога излази, да се за сваки правни посао може наплатити такса само једанпут, итоу количини предвиђеној таксеном тарифом. Јасно је, према овоме, да се од лица, која су у своје време платила таксу старој општини, не може тражити да је сада понова плаћају новој општини, односно да је плаћају по други пут за једну исту ствар.

Ниједним законским прописом није предвиђено каке се у погледу већ плаћених такса има поступити у случају раздвајања општина, односно којој општини оне припадају старој или новој — али пошто су оне служиле за покриће заједничких расхода — и старе и новообразоване општине — те се од старе општине не може тражити њихов повраћај.

Св. Бр. 385.