Policija

— 265 —

О наслеђу у задрузи постоји и начелна Одлука Опште Седнице Касац. Суда од 21 јануара 1926 год. Бр. 223 („Полиција“ за 1926 год. Бр. 5—6).

5. Самовласно спречавање законске службености кажњава се по 5 195. казн. зак.

6. Који органи не могу ислеђивати и пресуђивати иступна дела из Ш части казн. зак. речено је у 9 12 полиц. уредбе односно у 5 48 кривич. суд. пост. Сам тај факт што је општински кмет поднео реферат по службеној дужности против окривљеног није разлог за искључење, ако не би био у вези са којим од узрока, предвиђених у последњем законском пропису.

6. По 5 9. од 2. кривич. суд. пост. сваки човек има право да јави надлежној власти чим дозна за какво учињено Злочинство или преступљење, које се извиђа и пресуђује по званичној дужности. |

Одлуку о прекидању истраге требало је саопштити дпштинском пуномоћнику, а не кмету.

ХХХМ Суду стштине вар. Исток:

1. Бивше чивчије, које по претходним одредбама аграрне реформе уживају сада као слободни власници негдашња чиф- _ чијска имања, нису још постали дефинитивним сопственицима тих имања, нити на њима стекли апсолутну својину. Они на овим имањима за сада имају право употребе и подуживања, али не и право отуђења или уништења. Према обавештењу добивеном у Мин. Аграрне Реформе, још у току месеца априла тек. год. приступиће се у Ј. Србији дефинитивном утврђивању права својине бив. чивчија на земљу коју сада држе — средством нарочитих комисија. “

По чл. 7. у вези..са чл. 3. уредбе о ослобођавању војних обвезника од позива на војну дужност у миру и рату од 5 маја 1924. год. општински председник, кметови и деловођа ослобођени су само од позива на војну дужност за време рата _ али не и за време мира.

Св. Бр. 949.