Policija

060)

топографском плану цео простор: топографски план места; фотографија места и- важнијих предмета и отисака; а нарочито се мора најстрожа пажња обратити на систематско. прикупљање отисака и трагова који су затим марљиво испитани у полицијском лабораторијуму. Полицијски лабораторијум је место где се затим практикују научна испитивања пронађених трагова на месту злочина, који трагови имају да даду правац целој криминалној анкети.

Оваквих лабораторијума има данас свуда али један од најбољих и најстаријих је бечки, при коме се налазиин „Криминални Институт“, који је позван да оспособљава полицијски кадар за примену научних практика у криминалним анкетама.

О лабораторијуму односно техничкој служби нема потребе да се говори, јер оно што је писано на овом месту“ о париској или римској полицији може се са врло малим изменама применити и на бечку полицију, која је на истом ступњу прогреса.

Нас нарочито треба да интересује полицијски институт, чије је оснивање на дневном реду код нас, и његова организација рада, јер у ствари он треба да буде основ једне криминалне модерне полиције.

Криминалне студије на овдашњем полицијском институту расподељене су у једном двогодишњем програму, и предавања се обављају после канцеларијског времена или са мало губитка у канцеларијском раду.

Предавања се деле на четири семестра и то:

[. Семестар : Др. Јозеф Дајмер: — теоретски и практичан увод у фотографију. "Др. Мориц Опенхајм: — криминалне важне професио:

налне повреде коже. Др. Сигфрид Тиркел: — Криминална Пропедевтика.

Др. Јозеф Везе: — наука о познавању робе (органске материје и микроскопска испитивања). Јулијус Зиглер: — трговачка предузећа са семинаром--

испитивање трговачких књига и биланса.