Policija

вања и васпитавања трговаца. То вреди нарочито где је реч о малим и сиромашним бакалима, амбулантним трговчићима угљем, воћем, поврћем и т. д. Ако први иступ на ком их ухвате није од већег значаја, даје им се укор и упутства. Ово нарочито у случајевима, где је очито упознавање прописа и робе по среди. Где то не помаже, а и иначе врши се контрола на тај начин, да органи те полиције — и без пријаве оштећених лица — стално, дан и ноћ врше контролу обилазећи радње, пијаце, станице и пристаништа, улице и радконице.

Благодарећи љубизности А. Гамаузеб и Маг!-Сјацде могао сам да присуствујем низу таквих рација, па ћу, на место теоријског описивања, описати ток ових рација.

Пошто се највећа пажња посвећује млеку, ради његоке важности за децу, контрола је на том пољу па врт вАпиј Један шеф сервиса, један специјални комесар, више брига дира и 15 инспектора сваку ноћ, без изузетка, ходају по граду, да хватају фалсификаторе. Док један део вреба на т зв. нурисере, т. ј. мале сељаке из околице који непосредно раде са муштеријом, остали окупирају, а у време од !—4 из јутра, железничке станице, на којима стиже млеко из даље околице и провинције, за веће радње. Сваки орган снабдевен је са по једним ПИ термометром, кутијом пастила од потасиног бихромата и бочицом метилентриоксида. Сврха ових кемикалија ве да одржи млеко у истом стању у ком је нађено код вршења контроле. (00 тога имају у торби разне боце за узимање „прелевемента“, |. узорака, бланкете за састављање писаног протокола и етикете за означивање појединих узорака.

Улази воз са млеком. (Долази их двадесетак сваке ноћи, > Париз троши око милијон литара млека дневно). Агенти полиције пењу се на воз. Констатује се одакле је роба, које фирме, од којих произвођача. Означи се, на срећу и по разним угловима вагона, неколико канти. Све су пломбиргне или везане и снабдевене воштаним печатом који носи име фирме и редни број. Канте се уносе у један осветљени магацин или санцеларијску просторију. Пред очима одговорног чизика фирме скидају се пломбе, па чак и боја и врста анапа који служи за привезивање тог затвора. Узме се. једна потпуно чиста канта истог обима, и млеко из означене канте