Policija

— 34 —

Бињие, глумац, који сеје у ту сврху одлично морао маскирати теко да је и сама послуга хотела била преварена. Међутим, одмах се је поставило питање, како је Мартинец изнешен из хотел Континенталар

Глумац Бургињон био је пуштен из затвора пошто је полиција „увидела да он нема никакве везе са несталим ју“ велиром“, те му се је због овог немилог догађаја још наљубазније извинила, и т.д. Глумац Бургињон најрадосније напусти ћелију и изгуби се у Лионским улицама, а није могао опазити да га уза стопу прате три најбоља детектива Лијонске полиције. После великог заобилажења, напослетку га детективи опазе да је се изгубио у једној кући, за коју су знали да у њу навраћа један од оних осумњичених учасника у свима подвизима ове банде, Исидор Хајбрун. Исто вече, један детектив женског рода госпођица Жилберт Шаван преобучена као апаш, успе да се провуче у исту кућу и дође у везу са Исидором. Она овоме испоручи поздраве од неког трикоа, за кога је полиција знала да стоји у вези са Исидором. Разуме се да је одмах г-ца Шаван доставила полицији да се у кући налази тражени Исидор те је за неколико минута цела кућа била опкољена полицајцима. У њој је било право гнездо свију злочинаца, и полицији је успело тек после приличне револверске борбе, у којој је пао сам Хајбрун, да целу банду похвата, а са њом и лажну грофицу Кастиљисни као и глумца Бургињона.

Тек се од „грофице“ сазнало, да је Мартинец изнешен из хотела у њеном великом куферу, који је у ту сврху био в-ћ унапред приуготовљен са нарочитом поставом. Од тога доба у Лијону су престале провале у јувелирским радњама. у М. Б.

КРАЂЕ.

Од свих протузаконитих дела најчешће се догађају разне крађе.

Код многих људи је већ некако у крви без обзира на њихов положај и звање, да присвајају туђе ствари, па макар се њима баш ни не окористили, дочим опет други краду туђе, да се окористе или да се у нужди и оскудици вомогну сами или кога другога.