Policija

— 315 —

Крађе се деле у главном на две врсте: на“ пригодне и на крађе од наваде.

Пригодне крађе настају онда, ако се баш случајно даде прилика за крађу редовно немарношћу или небригом власника, а иначе се не би ни извеле.

Крађе од наваде извађају редовно оне особе, којима је већ прирођено или им је у крви да краду, а у ту сврху већ све у напред добро промисле и прошпионирају, где ће и какву крађу да изведу.

Као особито познати и погибељни крадљивци од заната су цигани без разлике били мушки, женски или деца, а онда бокци и просјаци, разне скитнице, битанге и беспосличари, разни насељеници и бескућници по пољима и виноградима итд.

Крадљивци од заната имају при себи разну спрему и алат као: провална железа, длијета, куке, отпираче, удице, танке и мале пиле (тестера), сврдла (бургије) кљешта, чекиће разно лепиво (смолу, емапску гуму, кит, умекшану иловачу и т. Д.), диамант за резање стакла, брус и т. д. Вешти и и „спремнији“ крадљивци имају обично при руци лажне бркове, браду и перике (перчине), па и целе маске, да се што боље изобличе и да их се не узмогне препознати; често овакови „стручњаци“ раде и у рукавицама, да не би оставили отисака својих прстију.

Крадљивци обично имају дубоке џепове, а крадљивке ушивене џепове с унутарње стране сукње; око паса носе обично омотано подугачко уже (једечић) за пењање и спуштање, а и за везивање украдених ствари.

Често имају у џепу списак својих ортака и јатака, кади власника згодних коначишта и скровишта. Улари и коњске путнице (пасоши) одају редовно коњокрадице, а пописи вашара и прошћења означују вашарске крадљивце и кесароше (џепокрадице).

Веће крађе изводе се редовно помоћу пазитеља или стражара, а зато се употребљују често девојчице. Пазитељи и стражари при крађи су врло лукави, приказују се каткада пијанима или лудима, почине и какво омање кажњиво дело,. да заведу органе јавне сигурности и проузрокују трку или узбуну, да тим само одврате пажњу и погибељ од крадљиваца, који су при „послу“. Препоручује се с тога највећа.